Látnivalók

Római katolikus templom

A falu fontos nevezetessége a római katolikus templom, amelyet Mandler György prefektus építtetett 1742-ben, barokk stílusban. Szent István király tiszteletére szentelték fel. A templom felszentelésének századik évfordulójára, 1824-ben orgonát kapott, mely ismeretlen mester műve. A búcsút augusztus 20-án tartják.

Tornyában három harang lakik. Az első 35 cm átmérőjű harangot ismeretlen mester készítette, a második 46 cm átmérőjű és Matthias Bernecker munkáját dicséri. A harmadik 57 cm átmérőjű harangot 1923-ban öntötte a Harangművek Rt.

A templommal szemben található az egykori plébánia épülete. Jelenleg nincs önálló plébánosa a településnek, az egri Maklári úti Jézus Szíve-plébániához tartozik. A templom 2002. augusztus 20-a óta ünnepi díszkivilágításban pompázik sötétedést követően.

kep03

Pincelakások

A 20. század elején 120 pincelakás volt Ostoroson. Az 1925-ös földrengést követően sok új ház épült a faluban, a pincelakások elé – ezt követően inkább már csak raktárként, illetve sok esetben istállóként szolgáltak.

A pincelakások a faluban négy fő csoportban helyezkednek el: a Szépasszonyvölgy utcában, a Csaba vezér utcában, az egykori Verempartnak nevezett részen (a mai Arany János és Honvéd utcákban), valamint a Dombon (a mai Gárdonyi utcában). A veremparti részen néhol több szintesre bővül a pincesor, a fentebb elhelyezkedő pincékhez, kis keskeny sikátorjellegű utak vezetnek fel.

A pincelakások két helyiségből álltak, egy konyhából és egy szobából. A két helyiség mellett általában egy harmadik nyílás is vezetett a hegybe, ez volt a pince. A pincelakásokhoz tartozó pincék nem voltak nagyok, 6-7 méternél soha nem voltak hosszabbak.

Vitatott, hogy mikor létesültek Ostoroson az első pincelakások, de az biztos, hogy a 16. században, a török pusztítás elől voltak, akik a pincébe húzódtak és huzamosabb ideig ott is laktak. Nagyrészt azok a nincstelenek laktak a pincelakásokban, akik nem rendelkeztek földdel és summásként keresték kenyerüket.

Ritkán fordult elő, hogy egy család 3-4 generáción keresztül pincelakásban éljen. A legtöbb esetben, az anyagi helyzet javulásával, házat építettek és a pincelakást a mélyebb társadalmi helyzetből érkezettek foglalták el. Ez indokolja azt a furcsa, a 20. századra kialakult helyzetet, hogy nagyon sok esetben más tulajdonosa volt a háznak, illetve a mögötte lévő pincének és pincelakásnak.

kep04

Kétszáz éves kőkereszt

A falut a Mezőkövesd és Andornaktálya közötti főúttal összekötő földút végén, a földút és a műút kereszteződésében áll egy kétszáz éves kőkereszt. A ráfaragott szöveg tanúbizonysága szerint Bóta József és neje Kós Borbála állítatták 1809-ben.

A kereszt 2007-ben eléggé elhanyagolt állapotban árválkodik a forgalmas műút mellett, a bokrok, fák, lassan visszahódítják a természetnek a környező területet. Felújítása és környékének kitakarítása egyelőre a hálatlannak tűnő utódokra vár.

Szent István-szobor és kegyeleti emlékpark

2006. augusztus 20-án adták át a Szent István-szobrot és a gyönyörű parkot, melyet az 1964-ben bezárt régi temető helyén alakítottak ki. (Az ott eltemetetteket nem exhumálták, maradványaik ugyanott nyugszanak, a sírköveket azonban átvitték az új temetőbe.) Ezzel a Művelődési Ház és az Óvoda közvetlen szomszédságában egy új faluközpont alakult ki – ennek áldásos hatását mutatja a közelben lévő házak értő felújítása és több építkezés is.

SONY DSC

Csúnyamunka

kep06Egy, valószínűleg a török uralom alatt épült különös építmény, Ostoros külterületén, a falutól észak-keletre magasodó Elő-hegy tetején. Forrásvízi mészkőből (darázskőből) épült, kör alaprajzú, alakja méhkasra emlékeztet. Egy ajtaja és két ablaknyílása van. Külső oldalán a falazatban kialakított feljárat vezet fel az építmény tetejére (ez az ajtónyílástól jobbra található, mára már nehezen ismerhető fel a lépcsősor). A szájhagyomány szerint a tornyot egy titkos járat kötötte össze az egri várral. A hegy tetejét mára már benőtték a fák, de korábban tiszta időben a Csúnyamunka tetejéről el lehetett látni déli irányban akár a Tiszáig is. Jelenleg nagyon lepusztult állapotban van.

Tájpince Ostoros

Ostoros Község Önkormányzata a Nyugdíjas és Hagyomány Őrző klub együttműködésével újított fel és rendezett be egy régi pincelakást, így kialakítva a falu tájpincéjét. A ház a háború előtti mindennapokat, a lakosok korabeli életét mutatja be, korhű bútorokkal, eszközökkel. Az épület impozáns hímzés kiállításnak ad otthont. A tájpincét a Nyugdíjas és Hagyomány Őrző klub gondozza. Az épület időpont egyeztetéssel látogatható, rendezvények helyszínéül is szolgál. Több alkalommal is itt rendezték meg a szüreti fesztivált.

Időpont egyeztetés: Szekszárdi Ellánál a 06-30/ 395-5322 -s telefonszámon lehetséges

SONY DSC

Trianoni emlékmű

A trianoni békeszerződés az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések rendszerének részeként, a háborúban vesztes Magyarország (mint az Osztrák-Magyar Monarchia egyik utódállama) és a háborúban győztes antant szövetség hatalmai között létrejött békeszerződés. A szerződés Magyarország határainak megállapítása mellett 35.000 főben korlátozta a magyar hadsereg létszámát, megtiltotta légierő és nehézfegyverek tartását. Tartalmazta az akkor létrejött Népszövetség alapokmányát is. 1920 június 4-én a Simonyi-Semadam kormány 2 tagja írta alá. A szerződést nem írta alá a szintén antanthoz tartozó Amerikai Egyesült Államok, amely akkor nem lett tagja a Népszövetségnek. Az Usa és Magyarország később Washingtonban kötött békét.

A trianoni tragédiára emlékezve június 4-ét a magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

Az emlékmű közadakozásból épült. Avatására és megszentelésére 2011. június 4-én került sor.

trianonemlekmu