Felhívás Koronavírus-járvány

KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Tisztelt lakosság, kedves Betegeink!

A CoVID-19 nevű, Kínából származó koronavírus-járvány Európa minden országában megjelent, bizonyos országokban rendkívül gyors terjedést mutatva. Kérjük Önöket, hogy összhangban a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Tisztifőorvosi Hivatal és a járvány megfékezésére alakult Operativ Törzs ajánlásaival, az alábbi utasításokat tartsák be:

 1. Amennyiben Önnél hirtelen kialakuló láz, köhögés, rossz közérzet vagy nehézlégzés tünetei jelentkeznek  ÉS a közelmúltban (két héten belül) érintkezett koronavírus-fertőzésre gyanús személlyel, avagy olyan országban, régióban járt, ahol a vírusfertőzés már megjelent, kérjük, NE  JÖJJÖN A RENDELŐBE! Telefonon hívjon a 30-9039-104 vagy rendelési időben a 36-556-047 telefonszámon, és a tünetei alapján eldöntöm a további teendőket. Hangsúlyozottan kérjük Önöket, légúti fertőzés tünetei esetén, amennyiben gyanúja van arra, hogy koronavírus-fertőzött lehet, a váróterembe, az orvosi rendelőbe ne lépjen be!  Az egészségügyi dolgozók védelme és egymás védelme az Önök biztonságát jelenti.
 2. A kórházakban mindenütt látogatási tilalmat vezettek be az ország területén, annak időtartama egyelőre nem tudható. Hangsúlyozottan felhívjuk a figyelmüket ennek betartására.
 3. Az új típusú koronavírus-fertőzés leginkább az idős, legyengült állapotú betegekre, illetve krónikus légzőszervi betegségekben szenvedőkre veszélyes, a fiatal, egészséges egyének enyhébb fertőzésként vészelik át. Az idős betegek viszont az enyhébb tüneteket mutató fiatalabbaktól kapják el a fertőzést: vigyázzunk rájuk!
 4. A járvány megjelent az országban, már nem a megelőzés időszakában vagyunk. Az elkövetkező időszakban rohamosan terjedni fog a betegség, kérem Önöket, a megjelenő utasításokat, ajánlásokat szívleljék meg és tartsák be!
 5. A személyes higiené, a gyakori kézmosás, a szellőztetés, a kézfogás mellőzése, tüsszentési és köhögési etikett betartása illetve a nagyobb rendezvények és külföldi utak lehetőség szerinti kerülése jelentősen csökkentheti a járvány terjedését.
 6. Az elkövetkező – egyelőre kérdéses ideig tartó – időszakban az orvosi rendelőt csak valóban indokolt esetben keressék fel. A nem sürgős kórházi vizsgálatokat, kezeléseket, nem sürgős műtéti beavatkozásokat lehetőség szerint halasszák el.
 7. Kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal.
 8. Nemzeti Népegészségügyi Központ Ingyenesen hívható információs vonala 24 órában hívható:
  06-80 277-455 és  06-80 277-456
  interneten a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján: nnk.gov.hu tájékozódhatnak.

Dr. Darvai László
háziorvos