Háziorvosi felhívás 2020.március 17.

FELHÍVÁS A LAKOSSÁG FELÉ

A járványügyi helyzet új szakaszba érkezett.  Tisztelettel kérek minden lakost, hogy az alábbi javaslatokat tartsák be. A javaslatokat utasításként lenne célszerű kezelni, hiszen rövidesen a válságkezelés olyan szakaszába érkezik, ami kijárási tilalommal, rendkívüli állapot bevezetésével járhat. Kérem, szokjanak hozzá, hogy jelen helyzetben a fegyelmezettség ezrek életének a megmentésével járhat.

 1. Mindennemű érintkezést kerüljenek ismerőseikkel, rokonaikkal és munkatársaikkal. Családon kívül a testi érintés TILOS. Beszélgetések távolsága másfél méternél ne legyen rövidebb védőfelszerelés nélkül.
 2. Mindenki tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ha foglalkozása nem az elsődleges fontosságú munkakör (élelmiszer-vegyi áru boltok eladói, postai alkalmazottak, szociális és egészségügy, rendőrség, katonaság, katasztrófavédelem, stb.), hogy otthonról dolgozhasson. Ha ez nem megoldható, védőfelszerelés nélkül ne menjen dolgozni!
 3. Ne használjanak tömegközlekedést. Nagyon ritkán vásároljanak.
 4. Ne vegyék figyelembe a közzétett számokat: semmiféle közösségi rendezvényen ne vegyenek részt, a fertőzőképesség nem attól függ, hogy azon 100 vagy 40 fő van-e jelen. Amennyiben a találkozások halaszthatatlanok, azokat tartsák szabad térben, megfelelő távolságra egymástól.
 5. Mindenki hordjon maszkot a lakásból való kilépéskor. Felhívásunk alapján készítsék el otthon védőfelszereléseiket. Mindenki szerezzen be gumikesztyűt, ha tud. Minden vásárlás, ügyintézés maszkban és gumikesztyűben történjen.
 6. Az egészségügyi létesítményeket messzire kerüljék el. Telefonon kérjenek segítséget, tanácsot, mindenben segítünk. Telefon: 30-9039-104 Rendelési időben: 36-556-047 és 5565-048
 7. Senki ne menjen szentmisére! A járvány terjedésének a közoktatási-köznevelési intézményeken kívül az egyik legfontosabb gócpontja. Mindenki gyakorolja hitét otthon.
 8. Az otthonukban is szigorú rendszabályokat tartsanak be: hazajövetelkor első a kézmosás és a felsőruházat levétele, ezt követheti minden más. Legyenek következetesek és a családtagokkal is tartassák be a szabályokat.
 9. Fertőzött vagy fertőzésre gyanús tárgyak (pl. lázas betegtől átvett csomag, levél, eszköz) két napos szellőztetése teljesen valószínűtlenné teszi az azokkal való járványterjesztést.
 10. Az iskolák-óvodák bezárása után, amennyiben gyermekük az utolsó óvodai-iskolai nap óta eltelt 6-8 (biztonsági okokból 14) nap után tünetmentes, nem tekinthető fertőzőforrásnak, így a nagyszülőkkel való érintkezésének akadálya nincs! A gyermekek a nagyszülőknél kiváló helyen vannak, amennyiben szüleik a szabályokat betartják, és nem fertőzik meg őket.
 11. Semmiféle közösségszervezést, imacsoportot, gyermekek megőrzése céljából alakuló kezdeményezést ne támogassanak, azokon ne vegyenek részt, és gyermeküket ne helyezzék el ezeken a helyeken.
 12. Személygépkocsival csak maszkot viselő ismerőseiket szállítsák. A személygépkocsi nemcsak a személyek fizikai közelsége miatt veszélyes, hanem a kis, zárt tér miatt is.
 13. Minél többet tartózkodjanak szabad levegőn. Kertészkedjenek, kiránduljanak.
 14. A szabályok be nem tartása legyen a kritika tárgya, ne pedig annak betartása!
 15. Az új típusú koronavírus által okozott betegség fiatal, egészséges emberekre nézve szokásos vírusfertőzésként zajlik le. A nem fiatal, krónikus betegségekben szenvedőkben pár nap alatt halálos lehet. LEGYENEK BÖLCSEK, ÓVATOSAK ÉS KÖVETKEZETESEK.

 

Ostoros, 2020.március 16.                                                                                               Dr. Darvai László háziorvos