Tájékoztató a 3. oltás szükségességéről

Gondolatok a harmadik oltásról, a negyedik járványhullám idején

 

Tisztelt Lakosság, kedves Barátaim, Betegeink, Pácienseink!

 

Ismét eljött az idő, hogy felhívásban forduljak Önökhöz a járvány jelenlegi, negyedik hulláma miatt. Iszonyatos gyorsasággal fertőz a SARS CoV-2 vírus jelenleg legfertőzőbb variánsa. A helyzet nem kisebb problémát jelent, mint a múlt ősszel jelentkező járványhullám. Az emberek vásárolnak, dolgoznak, moziba, színházba, a gyermekeink iskolába-óvodába járnak. A hivatalos kommunikáció – bármennyire is gyorsan jelennek meg a hírek a megfertőzöttek, beoltottak, elhunytak számáról, – sajnos nem a valóságot mutatja. A kórház és a rendelő falain kívül a helyzet tragikuma nem látható. Az orvostudományt hiteltelenítő áltudományos, magukat a mindentudó szerepében mutató blogok, internetes fórumok, FB-csoportok és szakértők szerepében tetszelgő elvetemült, a szakmánk alapjaival tisztában nem lévő orvosi diplomával rendelkezők általi tömény ostobaság szintén járványszerű méreteket öltött. Mindez bizonytalanságot okoz, kételyt ébreszt az orvostudományban és gyárt ezerszámra oltásellenes, járványtagadó állampolgárokat. A SARS CoV-2 koronavírus 2020 januárja óta ismert: nem várható, hogy olyan mélységben megismerhettük volna, mint a tbc-t, torokgyíkot, skarlátot, de a járvány által megfertőződöttek, az áldozatok őrült nagy száma miatt az elmúlt két évben rendkívül sok információt sikerült összegyűjteni, és felhasználni a tapasztalatokat a gyógyítás és megelőzés terén.

A védőoltások százezrek, milliók életét mentették meg, és mentik meg ma is. Az oltóanyagok típusai eltérő intenzitással és időtartamra védenek, éppúgy, mint az előző száz évben használatos vakcinák, ezen tapasztalatokat azonban csak úgy szerezzük meg, hogy folyamatosan vizsgáljuk a vakcinák hatását, hatástartamát – éppúgy, ahogy az eddigi években. Eltérő időben és számban kell beadni a diftéria, kanyaró, szamárköhögés elleni vakcinákat is, vagy baktériumok, illetve pl. a kullancs által terjesztett vírusos agyhártyagyulladás elleni védőoltásokat is. Hogy melyiket hányszor és milyen időközökben, az hosszú évek alatt derült ki, és jelenleg is változik az állásfoglalás. Hogyan várható, hogy pár hónap alatt biztonsággal megmondja az orvostudomány, hogy meddig terjed a COVID-19 elleni vakcinák hatástartama? Az immunológia talán a legbonyolultabb, legsokrétűbben szervezett szabályozási rendszer, melynek megismerése lehetővé tette a Föld pusztító járványainak visszaszorítását, eltörlését, hatékony védekezést a tbc-től kezdve a kanyarón, diftérián, himlőn keresztül a veszettségen, agyhártyagyulladáson át egészen a hepatitisig, AIDS-ig és az új típusú koronavírusig. Jelenleg a rákos betegségek gyógyításában is mérföldkőhöz érkeztünk – épp az mRNS-vakcinák kifejlesztése és tökéletesítése révén.

Az elmúlt időszakban egyértelművé vált, hogy a COVID-vakcinák rendkívül hatásosak, de kiderült, hogy két védőoltás nem elegendő a teljes védettséghez (éppúgy, mint szamárköhögés, diftéria, agyhártyagyulladás, tetanusz, stb. esetében), és ún. „emlékeztető” oltást kell adni itt is. Bíztunk benne, hogy a vakcina az egyszer-kétszer adott védőoltásokhoz lesz hasonló, de a tapasztalat és a milliós betegszámú kutatások alapján kimondható, hogy nem. Szükséges a harmadik vakcina. 

Tisztelettel kérem Önöket és hívom fel a figyelmüket ezúton is, hogy mindenki (MINDENKI) adassa be, kérje az emlékeztető oltást!

A kórházakban mára (ilyen gyors járványterjedés múlt télen sem fordult elő, amikor azt gondoltuk, hogy ez nem fokozható) teltház alakult ki. A bennlévő betegek nagyrészt oltatlanok, illetve kis részben télen-kora tavasszal oltottak. A lélegeztető gépek, intenzív osztályok már most szinte teljes leterheltség alatt állnak, szinte kizárólag oltatlan betegek kerülnek gépre, illetve az oltottak közül csak súlyos immunhiányosak, és… csaknem száz százalékos a halálozás a gépi lélegeztetést igénylő betegek körében. Csaknem mind fiatal vagy középkorú oltatlan, oltástagadó személy. Egy kollégám így fogalmazott a Covid-osztályon a minap : „Ez egy zárt ajtók mögött zajló, iszonyú háború. Senki sem tudja, mi zajlik a falakon belül”.

Aki még nem oltott, kérem, jelentkezzen a vakcina beadására. Bírálja felül eddigi véleményét, ne üljön fel a sarlatánok és összefüggés-elméletek buzgó terjesztői mindannyiunkat veszélyeztető híreszteléseinek. Mint annyi esetben, Önöknél is késő lesz az intenzív osztályon megtörve, életükért vagy gyermekük életéért könyörögve belátni, hogy rosszul döntöttek, hogy hagyták magukat belesodorni a tragédiába.

Akik már oltottak, a második oltás után négy hónap elteltével kérem, jelentkezzenek az emlékeztető oltás felvételére, hogy elkerüljék a tartós betegséget, szeretteik megfertőzését, kórházi kezelést. Az egri oltóponton (Markot Ferenc Kórház, Knézich K. utcai bejárat) mindenki megkapja a harmadik oltását, előzetes regisztráció nélkül is. Ostoroson november 24-én, szerda délután szervezünk harmadik oltás felvételére oltási napot, erre jelentkezni az ostorosrecept@gmail.com-on és az 556-048 telefonon lehet, november 23, kedd 15.00-ig. Pfizer vakcinával és kisebb számban Moderna vakcinával oltunk. Ezt követően kampányoltás Ostoroson már nem lesz, de ezt követően is bárki jelentkezhet az egri oltóponton.

 

Tisztelettel:

 

Dr. Darvai László háziorvos

 

Ostoros, 2021.11.18.