Reméljük, megszervezhetjük a szüreti felvonulást! – Barczi Andrásnéval, az Ostorosi Asszonykórus csoportvezetőjével beszélgettünk –

A hatvanas-hetvenes évek végén sorra alakultak az országban a különböző népdalkörök. Azóta egyesek megszűntek, mások folyamatosan működnek tovább. Ilyen az Ostorosi Asszonykórus is, amely 52 éve alakult. Éva, te mióta vagy tagja a kórusnak?

– 26 éve. Akkor már rég asszonykórusként működött, ugyanis egy rövid ideig a dalárda vegyeskar volt, férfiak is részt vettek egy-egy fellépésen. Pl. édesapám is tagja volt. Az alapító tagok közül, sajnos, már sokan nem élnek, vagy idősebbek és ezért nem aktív tagjai a kórusnak.

 

 

 

Honnan jött az ötlet, hogy részt vegyél a közös éneklésben?

Az akkori csoportvezető, Szerencsi Jánosné keresett meg: kérte, hogy másodmagammal menjünk el egy próbára. 1994. január 11-én barátnőmmel együtt elmentünk, és azóta változatlanul tag vagyok. Már akkor is, és most is a kórusvezetőnk BIMBÓ ZOLTÁN tanár úr volt. Hétfőn esténként vele próbálunk (ill. próbáltunk a világjárvány megjelenéséig) a közösségi házban hosszú évek óta.

 Bimbó Zoltán olyan közművelődési szakember, aki magáénak tudja a Kóta-díjat, a Kodály Zoltán-díjat, a Wlassics Gyula emlékérmet, a Csokonai-díjat…

– Igen, a tanár úr, amit véghez vitt velünk, az maga a csoda! Mert van olyan, hogy elbizonytalanodunk…,aztán felmegyünk a színpadra, és valahogy mindig jók leszünk.  A tanár úr kihozza belőlünk a maximumot.

Mit szoktatok énekelni?

– Fő profilunk nyilván első sorban a népdal, és azon belül is kimondottan az ostorosi népdal. De, ha igény adódik rá, akkor időnként teszünk egy kis „kirándulást”, elcsábulunk más műfajok világába is. Szívesen énekelünk nótákat, hallgatókat, slágereket is.

Hol szoktatok fellépni?

Mindenhol, ahová hívnak. Igyekszünk eleget tenni minden felkérésnek. Állandó, rendszeres résztvevői vagyunk községünk rendezvényeinek, programjainak. Többször felléptünk a környező falvakban, Egerben, ill. más városokban, a fővárosban. Jártunk Erdélyben, Szlovákiában, és egy alkalommal még a csuvas nép vendégszeretetét is élvezhette a kórus.

Fellépéseitek időnként szakmai megmérettetésekhez is kötődnek…

– Igen, többször versenyeztünk vagy vettünk részt különböző megmérettetéseken, mint amilyenek az Országos KI-MIT-TUD, a Vass Lajos Népzenei Verseny, a Ködellik a Mátra Népzenei Találkozó, a Palóc Gála Nemzetközi Népzenei Találkozó, Egri Népzenei Gála, KÓTA Országos Minősítő Hangverseny nevű seregszemlék, nagyrendezvények.

Milyen minősítéseket szerzett a kórus ezeken a versenyeken?

– Amikor 26 évvel ezelőtt tagja lettem a kórusnak, már akkor arany minősítéssel rendelkezett, és azóta is a „legrosszabb díjunk” az arany minősítés. Van KÍVÁLÓ ARANY minősítésünk is több, de elhoztuk az ARANY PÁVA – DÍJAT, az ARANY PÁVA KÜLÖNDÍJAT és az ARANY PÁVA NAGYDÍJAT is.

Hányan vagytok jelenleg? Vártok-e új tagokat közzétek?

– Öten vagyunk. Szeretnénk bővíteni a kórust. Nagyon örülnénk bárkinek, aki szívesen csatlakozna hozzánk. De, nem panaszkodhatom, öten is kiálltunk a zsűri elé, és megfeleltünk az elvárásoknak! Akinek kedve lenne a közös daloláshoz, bármelyik kórustársamnál jelentkezhet: BARTÓK LÁSZLÓNÉ, BÖJT ANDRÁSNÉ, KÁCSOR ELEONÓRA, NAGY MÁRTONNÉ kórustaggal kell felvenni a kapcsolatot, vagy szeretettel várom az érdeklődők hívását én is a 30/ 6609768 telefonszámon.

Mit jelent neked a kórus?

 – Nagyon-nagyon sok mindent, és elmondhatatlanul hiányzik. Borzasztó, hogy még nem tudunk próbálni. Amióta a világjárvány nehezíti mindannyiunk életét, másnaponta beszélünk egymással telefonon, mindenki mindenkivel beszél. Támaszai voltunk egymásnak eddig is, támaszok vagyunk ebben a nem mindennapi helyzetben is. Amikor nemrégen elveszítettem édesanyámat, a kórustagoktól kaptam a legtöbb lelki és konkrét fizikai segítséget. Pl. sütöttek és ők szolgáltak fel ezen a szomorú napon.

Mi nagyon együtt vagyunk… Egyszer kaptam tőlük egy képeslapot, azt írták rá: „Ha te nem lennél, akkor mi sem lennénk sehol.” Míg élek, meg fogom becsülni őket! Őszinték vagyunk egymáshoz, és segítjük egymást, amiben csak lehet. És ez a lényeg.

 

Tervezitek-e az új koronavírus járvány utáni időszakot?

 

Feltétlenül. Két tervünk van a közeljövőben: szeretnénk együtt kirándulni, hiszen ez a közösségünk rendszeres programjaihoz tartozott eddig.

Ezenkívül szeretnénk megszervezni a Szüreti Felvonulást. Nagyon bízunk abban, hogy addigra a járványügyi helyzet olyan mértékben változik, hogy ez lehetővé válik, és elő tudjuk majd teremteni a megvalósításhoz az összes emberi segítséget és egyéb forrást is.

Bízunk benne, hogy így lesz!

 Ostoros, 2020. 05.04.

(esha)