SZUROMI LACI

Aki ismeri Szuromi Lászlót, tudja, hogy egy találkozás során rövid időn belül előkapja a telefonját, és máris az ott található számtalan fotó valamelyikéről mesél…

Ez nem véletlen, hiszen Lacit már egész fiatal korában lenyűgözte a fotózás és a filmezés… Borzasztóan érdekelte, például, hogyan készült a Körhinta c. filmben a híres jelenet Törőcsik Marival, amelyben elmósodik a háttér…

A kerékpár-motorkerékpár szerelő szakképesítés birtokában, a Mobilette Autóalkatrész Bolt üzletvezetése, majd saját kerékpár-motorkerékpár alkatrész bolt nyitása (melyet 26 éven keresztül üzemeltett) mellett, 1990-ben úgy döntött, elvégzi az egri főiskolán az operatőri szaktanfolyamot, melynek során a fotózás és videózás alapjainak elmélyültebb ismeretére tett szert. (Nagyon hasznosnak bizonyultak a szakmai fogások elsajátításán kívül – meséli – az etikett és protokoll jellegű információk begyűjtése is. Pl., az, hogy az operatőr a pap vagy az anyakönyvezető melyik oldalán állhat.) Ezúton 10 évig lagzikon videózott. Közben, 1992-ben, Posta Józseffel, – aki akkoriban a Wigner nevelőtanára volt – közösen elindítják az ostorosi kábeltévét, és ezáltal elkezdődött a községi események rögzítése és közlése is. Józsi építette és bővítette folyamatosan a hálózatot –magyarázza-, majd később kaptak az UPC-től (az UPC saját rendszerének kiépítésével egyidejűleg) egy csatornát, beindult a „nagy élet” a falutévézésben. Mások is csatlakoztak ehhez a munkához: Molnár Lajos, Deér Attila, Abóczki Attila, Nagy Sándorné, Pápai Csilla, Barta Gergő, Bóta Éva, Jakó Bea. Számtalan tudósítást, interjút, riportot, útifilmet stb. rögzítettek éveken keresztül, egészen addig, amíg nem változott meg országosan a helyi stúdiók működtetésének feltételrendszere.

De Laci továbbra sem hagyta abba az ostorosi táj és értékek bemutatását, az események rögzítését, archiválását. Ott látjuk kamerájával, telefonjával minden fontosabb községi rendezvényen, programon. Fotóit, rövid kis videóit azonnal közzé teszi a közösségi médiában. Hosszabb lélegzetvételű felvételeit, pedig, archiválja, abban a reményben, hogy ezeknek a megvágására, szerkesztésére és közzétételére is lehetőség adódik a jövőben.

Azt mondja, nincs kedvenc felvétele. Nincs legkedvesebb, mindegyik másért áll közel a lelkéhez. Mindig szeretett fotózni, filmezni. Ez egy szenvedély, jó értelemben vett fanatizmus, a legszebb hobbi, amit elképzelhet magának az ember. Ez olyan, mint amikor a pecások visszadobják a halat – summázza.

Szuromi Laci munkásságát két évvel ezelőtt „Ostoros Község Kulturális Nagykövete” kitüntető díj adományozásával ismerte el az Ostoros Községi Önkormányzat.

Nős, két felnőtt gyermek boldog édesapja, aktív nyugdíjas. Bő két hektár szőlőt művel családjával, – imád traktorral dolgozni.

Szereti a bográcsételes családi-baráti együttléteket. Ha ideje engedi, kutyát sétáltat.

És közben mindenhol ott van, ahol lehet: rendületlenül fotóz, filmez, – rögzít, dokumentál, archivál.

Ostoros,2020.07.26.

                                                                                                                                    (esha)