Szeretettel várjuk a táborunkat erősítő új tagok jelentkezését! – beszélgetés Hegedűs Gáborral, az Ostorosért Polgárőr Egyesület vezetőjével –

A polgárőrség Magyarországon az egyik legnagyobb lélekszámú társadalmi szervezet. Célja a közrend és közbiztonság fenntartásának segítése. Ostoroson mióta működik polgárőrség? Melyek az Ostorosért Polgárőr Egyesület konkrét, településünkhöz igazított céljai?

– Egyesületünket 1999-ben alapították. Az egyesület fő céljai közé a település közbiztonságának javítása, a bűnmegelőzés, a rendezvények, programok biztosítása tartozik.

Sokan azt hiszik, hogy a polgárőrök fizetést kapnak munkájukért, holott minden polgárőr – az országos és megyei vezetők is – térítés nélkül végzi önként vállalt munkáját. Ön hogyan lett polgárőr? Miért tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a társadalmi bűnmegelőzésben?

– Egy ismerősöm, ma már polgárőr társam hívott szolgálatba, és megtetszett ez a nemes feladat: a mindannyiunkért, a közért való cselekvés.

Nekem is van két fiam, ezzel a tevékenységgel őket is tudom védeni és a vezényelt szolgálatok ellátásával igyekszem példát mutatni nekik is.

 

Hány polgárőr dolgozik ma Ostoroson?

– Az Ostorosért Polgárőr Egyesületnek 32 rendes tagja van, ebből 22 fő teljesít aktív szolgálatot.

Milyen rendszerességgel dolgoznak? Egy polgárőr mennyit van szolgálatban egy évben?

– A polgárőrök, amikor szükséges (pl. nyugdíjfolyósításkor) napközben postáskíséretet nyújtanak. Havi és heti rendszerességgel dolgoznak. Egy polgárőr átlagosan havi 3-6 óra szolgálatot vállal. A szolgálatok teljesítésére egyaránt kerülhet sor éjszaka és nappal.

Milyen különleges helyzetekkel találkoztak?

– Ostoros szerencsés helyzetben van, községünkben ritkán történik intézkedésre okot adó esemény.

Milyen eszközök állnak rendelkezésükre?

– Az egyesület tulajdonában van egy Suzuki SX4 S-Cross típusú személygépjármű, valamint számítástechnikai eszközökkel, szoftverekkel, térfigyelő- és mobilkamerákkal rendelkezünk.

Szinte minden aktív polgárőrünknek van formaruhája.

 

Milyen szakmai, anyagi és erkölcsi támogatásra számíthatnak?

– Pénzbeli támogatásokat a következő szervezetektől igényelhetünk évről évre: Ostoros Község Önkormányzata, Heves Megyei Polgárőr Szövetség, Országos Polgárőr Szövetség, Nemzeti Együttműködési Alap.

Tagjaink jelképes tagdíjat fizetnek, illetve részesülünk az egyesület részére felajánlott SZJA 1 %-ából is.

 

Milyen plusz vagy speciális feladataik vannak a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzetben?

– A kialakult, új életvitelben az élelmiszerüzletek járványügyi korlátozásainak betartásában működtünk közre, fokozottan járőrözünk a játszóterek, parkok és sportpályák környékén. Nehéz helyzetben vagyunk, mert a szolgálatra vezényelhető tagok napközben – szerencsére – munkahelyükön tartózkodnak. Emiatt érezheti a falu lakossága időnként jelenlétünk hiányát, hiszen fegyelmezésre, rendreutasításra, napközbeni járőrözésre ritkábban kerülhet sor.

Tagjaink nagy része 65 év feletti, őket nem engedhetjük most szolgálatba, mert rájuk fokozottan veszélyes a vírus.

A higiéniás körülmények biztosítása érdekében felület- és kézfertőtlenítő folyadékokat helyeztünk el a személygépjárműben és a polgárőri irodában, amely a Rédei Miklós Közösségi Házban található.

 

Említette, hogy nagy szükség lenne fiatalok segítségére. Ha valaki jelentkezni szeretne az Önök csapatába, ezt hogyan teheti meg? Milyen feltételeknek kell megfelelnie?

– Nagy szeretettel várjuk a táborunkat erősítő új tagok jelentkezését, melyet megtehetnek bármelyik polgárőr kollégánál! Előzetes egyeztetést követően, akár el lehet kísérni a szolgálatot teljesítő polgárőröket is, hogy az érdeklődő betekinthessen a feladatainkba, munkánkba.

A fiataloknak is lehetőségük van már 14. életévük betöltését követően jelentkezni! Polgárőr vizsgát tehetnek, felnőtt kolléga társaságában szolgálatot adhatnak, és kiemelném azt is, hogy az érettségi vizsgához szükséges közösségi szolgálat is igazolható ezáltal.

 

Köszönjük a beszélgetést! Köszönjük minden ostorosi polgárőr önzetlen munkáját! Kívánunk Önnek, Önöknek jó egészséget és további eredményes munkát!

 

Ostoros, 2020. április 28.                                                                                              (esha)